piątek, 7 listopada 2014

zupa krem z dynii

Nadszedł jesienny sezon na dynię!!
 Polecam odmianę Hokkaido, która jest nieco lżejsza do pokrojenia i je sie ja ze skorka.Dynię wystarczy umyc, pokroic na plasterki ok.2cm rozlozyc na papierze do pieczenia oproszyc solą i piec w piekarniku nagrzanym do 190° ok.20min. Smak upieczonej przypomina mi ziemniaki z ogniska. Polecam jesc ja jako przekaske badz zrobic pyszna, rozgrzewajaca jesienna zupe. Smak jest naprawde zaskakujacy;)

Składniki:
-1/2 kg dynii (pieczona)
-łyżka masła
-łyżeczka startego świeżego imbiru
-1/3 szkl.soku z pomarańczy
-50-125g serka typu "almette"
-pieprz
-bulion warzywny

Ugotować bulion warzywny. Dorzucić resztę składników. Jako dodatek; natka pietruszki lub płatki migdałowe. Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz