* 3-5łyżki płatków owsianych górskich (to mega istotne żeby były GRUBE GÓRSKIE,a nie posiekane->tracą przez przeróbkę część swoich wartości
* 2-4 łyżki otrębów owsianych/pszennych/żytnich (wszystkie są kopalnią zw.mineralnych i błonnika, jednak te owsiane są "neutralniejsze" w smaku)
*garść migdalow pokrojonych lub nie (CHRUP,CHRRUP)
* szklanka mleka 1,5%
*1/2 jabłka pokrojona w paseczki, kosteczki czy tym podobne
*NASZA GWIAZDA: zmiksowane truskawki (szklanka lub dwie zmiksowane lub ugniecione widelcem)
*łyżeczka miodu
* nałożyć owsiankę na talerz, po bokach wlać mus z truskawek żeby powstała 'wyspa'
***TRUSKAWKI***
- w 100g (czyli średnio półtora garści) zawierają 32kcal co pozwala je zaliczyć do owoców niskokalorycznych
- zapobiegają chorobom nowotworowym
- dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające
- wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C
- truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.
truskawkowe smacznego! ;)
Mmm... muszę spróbować zrobić takie cudo <3 zupełnie odbiega od nudnej, zwykłej owsianki, która kojarzy mi się z codziennym śniadaniem. Blog jest super, powodzenia w dalszym blogowaniu :)
OdpowiedzUsuń