niedziela, 1 czerwca 2014

Owsianka truskawkowa

Koniec maja i czerwiec to wspaniały czas: TRUSKAWKI !!! <3 są mega słodkie, lekkie i pyszne, można dodawać je do sałatek, ciast, musów, koktajli itp. Jako, że wyznaje zasadę, że owsianka jest cudowna, najcudowniejsza i można do niej wrzucić wszystko (hmm, prawie..) POW POW POW, oto ona:

* 3-5łyżki płatków owsianych górskich (to mega istotne żeby były GRUBE GÓRSKIE,a nie posiekane->tracą przez przeróbkę część swoich wartości

* 2-4  łyżki otrębów owsianych/pszennych/żytnich (wszystkie są kopalnią zw.mineralnych i błonnika, jednak te owsiane są "neutralniejsze" w smaku)

*garść migdalow pokrojonych lub nie (CHRUP,CHRRUP)

* szklanka mleka 1,5%

*1/2 jabłka pokrojona w paseczki, kosteczki czy tym podobne

*NASZA GWIAZDA: zmiksowane truskawki (szklanka lub dwie zmiksowane lub ugniecione widelcem)

*łyżeczka miodu

*  nałożyć owsiankę na talerz, po bokach wlać mus z truskawek żeby powstała 'wyspa'



***TRUSKAWKI***
- w 100g (czyli średnio półtora garści) zawierają 32kcal co pozwala je zaliczyć do owoców niskokalorycznych
- zapobiegają chorobom nowotworowym
- dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające
- wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C
 - ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych
- truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.


                                                                                                                 truskawkowe smacznego! ;)




1 komentarz:

  1. Mmm... muszę spróbować zrobić takie cudo <3 zupełnie odbiega od nudnej, zwykłej owsianki, która kojarzy mi się z codziennym śniadaniem. Blog jest super, powodzenia w dalszym blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń