niedziela, 3 maja 2015

Wiosenna fritatta ze szpinakiem

Przepis zaczerpnęłam od Nikol od Kuchni ;) 

fritatta by codzisnatrening ;)




Fritatta jest idealna na wiosnę, robi się ją szybko, nie potrzeba wielu wyszukanych składników. To jeden z najprostszych przepisów, pozwalający na pyszne przemycenie warzyw ;)


Składniki:
  • 80 g papryki (żółta, zielona, czerwona -> jaką lubisz)
  • 50 g mrożonego groszku (lub z puszki)
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 110 g twarogu (półtłusty dobrej jakości)
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  •  po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku


Porcja dla 2 osób (głodnych) lub 4 na przekąskę;)

* kcal; 81

Warzywa rozmróź. Po rozmrożeniu, szpinak i paprykę odsącz dobrze z wody - koniecznie.
Jajka wymieszaj z serem. Dodaj szpinak, paprykę, groszek, czosnek i przyprawy.

Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki / bądz szklanego naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm). 

Piecz w 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż całość się zetnie.

smacznego ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz