Temat mnie zaciekawił, bo nie wyobrażam sobie śniadania bez owsianki, szczególnie teraz na ciepło, a co za tym idzie nie wyobrażam sobie mojego śniadania bez mleka. Odkąd sięgam pamięcią u mnie na śniadaniu zawsze się ono pojawiało i co więcej zawsze było przyjmowane z entuzjazmem.
Postanowiłam poszperać w rzetelnych artykułach, głosach niezależnych ekspertów, uczelnianych bibliotekach, żeby móc podać prawdziwe info na temat mleka w postaci pytań i odpowiedzi.
1. Te wszystkie procesy jakie przeprowadza się na mleku zanim trafi ono na sklepowe półki, czy nie są one szkodliwe?
Procesy jakie można przeprowadzić na mleku to;
Pasteryzacja-ogrzewanie w temp. 75C przez 15s. niszczy bakterie(dobre i złe) i pozostawia przy życiu 0,01% rodzajów bakterii. W lodówce takie mleko można przechowywać do 7 dni. Pasteryzacja przebiega tez w niższych temperaturach; im niższa tym mniej cennych witamin, zw.mineralnych, bakterii ginie.
Sterylizacja błyskawiczna (UHT-ultra high temperaturę) polega na ogrzaniu mleka w min.135C w krótkim przedziale czasowym. Ocalał w tym procesie związki giną i tak giną podczas magazynowania mleka UHT, można je przechowywac w lodowce do 1/2 roku.
Mikrofiltracja (!!!!!!) To jest proces który pozwala zachować naturalne walory mleka i takie mleko powinnismy wybierac w sklepach. Jest to nowoczesna technologia, polega na oczyszczaniu mleka z drobnoustrojów w sposób nienaruszający zupełnie struktury mleka. Po procesie mikrofiltracji mleko można pasteryzowac w niskiej temp. Pozwala to zachować walory smakowo-zapachowe, małe straty witamin i wartości odżywczych.
Mleko wprost od krowy- zapewniają nam je mlekomaty dostępne w wielu miejscach Warszawy i innych miast. Ludziom mieszkającym na wsi wszyscy możemy zazdrościć ciepłego, spienionego mleka od krowy ( osobiście uważam że nie ma nic pyszniejszego na świecie, miałam okazję takie pić, smak jest nieporównywalny do tego ze sklepu). Również warszawskie knajpki ze zdrową żywnością zajmują się pośredniczeniem między rolnikami a mieszczuchami w dostawie mleka.np;
Podsumowując; wszystkie te procesy mają w sobie coś z wojny, w ich wyniku giną zarówno dobrzy jak i źli, w przypadku mleka to chorobotwórcze jak i zarówno dobroczynne bakterie.
2. Mleko jest ciężkostrawne, mam pewnie nietolerancję.
To jest ciekawe zjawisko tak jak było z dietą bezglutenową, nagle wszyscy przestają tolerować dany składnik i przechodzą na modną dietę. Z moich doswiadczen wynika ze z kazdej diety mozna wyciagnac cos dobrego, jednak diety te powinny byc uzywane u osob chorych u ktorych zostala stwierdzona przez lekarza za pomoca testow nietolerancja na dana substancje.
Sama nie jem pszenicy i jej pochodnych, wynika to z faktu,że nie czuje sie po niej lekko, ani syta, oraz wole inne bardziej wartosciowe pod wzgledem odzywczym i smakowym zboza. Ale to juz temat na inny post.
Wracajac do mleka, faktycznie nie jest ono polecane osobom starszym oraz dzieciom do 10miesiaca zycia. Badania pokazuja ze nietolerancja na bialko mleka krowiego wystepuja u 5 na 100 badanych dzieci. Produkty takie jak ser zolty, kefir , maslanka , jogurt sa polecane osobobomnietolerujacym laktozy, bo wystepujew nich bakterie rozlozyly cukier laktoze 'za nas'. U niektorych osob pojawiaja sie reakcje alergiczne na frakcje kazeinowe mleka oraz na bialko serwatkowe. Co ciekawe, ten rodzaj alergii powstaje zwykle gdy do diety niemowlecia zbyt wczesnie zostaje wlaczone mleko krowie.
Natomiast tluszcz mleczny, glowny skladnik energetyczny mleka jest w naszej diecie najlatwiej strawnym tluszczem zwierzecym, wystepuje on w mleku w postaci malych kuleczek, otocznych warstwa fosfolipidowo-bialkowa. Ciekawy jest fakt, ze wielkosc kuleczek tluszczowych wielkosc kuleczek tluszczowych po homogenizacji mleka jest taka sama jak wielkosc kuleczek powstajacych w procesie naturalnego rozdrabniania tluszczu w zoladku czlowieka (tu klania sie biologia), taka forma tluszczu umozliwia szybki dostep enzymow trawiennych-lipaz do tluszczu.
Mleko w sklepie mozna kupic z z zawartoscia tluszczu ;0%,0,5%,1.5%,2%,2,5%,3,2% i wyzej mleko prosto od krowy ma do 6% tluszczu.
Optymalnie jest wybierać to 1,5%-2%, gdyż mleko nie jest najwazniejszym produktem z ktorego powinnismy czerpac tluszcze, z kolej 0% uniemozliwia dostep do witamin rozpuszczalnych w tluszczach (A,D,E,K)
Nieprawda jest, do czego przekonuja reklamy ze powinnismy w ogole nie jesc nasyconych kwasow tluszczowych. Powinny one wystepowac w odpowiednich proporcjach do kwasow tluszczowych nienasyconych. Nie bojmy sie tluszczu z mleka ani cholesterolu w porownaniu do miesa i innych produktow jest to niewielka ilosc, zeby sobie zaszkodzic musielibysmy pic kilka litrow mleka dziennie.
3. Mleko ze sklepu to antybiotyki, chemia.
Wybierając mleko po procesie mikrofiltracji mamy niewielki ubytek składników odżywczych. Każde mleko dopuszczone do handlu musi przejść ogrom testów i badań jakości-> nie ma więc możliwości żeby występowały w nim jakiekolwiek substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Wartość odżywczą mleka zapewniają; białka łatwo przyswajalne( egzogenne-b.serwatkowe), wit.A,D,E,Ca, fosfor, potas, sód, magnez.
4. Nie lubię mleka, źle się po nim czuje-co wtedy?
Wybierz napoje mleczne fermentowane;
-kefir (dobrze wpływa na skórę, przyspiesza przemianę materii)
-maślankę (szklanka to 1/4 zapotrzebowania na wapń)
-jogurt- staraj się wybierać te które mają opisane jakie bakterie zostały dodane (powinny być Bifidobacterium i Lactobacillus)- 150g.jogurtu dziennie zapewnia nasze zapotrzebowanie na dobre bakterie;)
Ostatnio w takich dyskontach jak Lidl i Biedronka pojawilo sie mleko bez cukru-laktozy, jest smaczne, kosztuje ok.3zl.
Wszystkie produkty nabiałowe są gęste żywieniowo co zapewnia im dobrą pozycję w rankingu żywności XXI wieku.Wykorzystanie mleka spożywczego jako pełnowartościowego pokarmu w naszej diecie, jest możliwe pod warunkiem, że ma ono odpowiednio wysoką jakość. Zdecydowanie warto je pić, pomijając fakt że jest pyszne przyniesie nam to dużo korzyści.
Natomiast tluszcz mleczny, glowny skladnik energetyczny mleka jest w naszej diecie najlatwiej strawnym tluszczem zwierzecym, wystepuje on w mleku w postaci malych kuleczek, otocznych warstwa fosfolipidowo-bialkowa. Ciekawy jest fakt, ze wielkosc kuleczek tluszczowych wielkosc kuleczek tluszczowych po homogenizacji mleka jest taka sama jak wielkosc kuleczek powstajacych w procesie naturalnego rozdrabniania tluszczu w zoladku czlowieka (tu klania sie biologia), taka forma tluszczu umozliwia szybki dostep enzymow trawiennych-lipaz do tluszczu.
Mleko w sklepie mozna kupic z z zawartoscia tluszczu ;0%,0,5%,1.5%,2%,2,5%,3,2% i wyzej mleko prosto od krowy ma do 6% tluszczu.
Optymalnie jest wybierać to 1,5%-2%, gdyż mleko nie jest najwazniejszym produktem z ktorego powinnismy czerpac tluszcze, z kolej 0% uniemozliwia dostep do witamin rozpuszczalnych w tluszczach (A,D,E,K)
Nieprawda jest, do czego przekonuja reklamy ze powinnismy w ogole nie jesc nasyconych kwasow tluszczowych. Powinny one wystepowac w odpowiednich proporcjach do kwasow tluszczowych nienasyconych. Nie bojmy sie tluszczu z mleka ani cholesterolu w porownaniu do miesa i innych produktow jest to niewielka ilosc, zeby sobie zaszkodzic musielibysmy pic kilka litrow mleka dziennie.
3. Mleko ze sklepu to antybiotyki, chemia.
Wybierając mleko po procesie mikrofiltracji mamy niewielki ubytek składników odżywczych. Każde mleko dopuszczone do handlu musi przejść ogrom testów i badań jakości-> nie ma więc możliwości żeby występowały w nim jakiekolwiek substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Wartość odżywczą mleka zapewniają; białka łatwo przyswajalne( egzogenne-b.serwatkowe), wit.A,D,E,Ca, fosfor, potas, sód, magnez.
4. Nie lubię mleka, źle się po nim czuje-co wtedy?
Wybierz napoje mleczne fermentowane;
-kefir (dobrze wpływa na skórę, przyspiesza przemianę materii)
-maślankę (szklanka to 1/4 zapotrzebowania na wapń)
-jogurt- staraj się wybierać te które mają opisane jakie bakterie zostały dodane (powinny być Bifidobacterium i Lactobacillus)- 150g.jogurtu dziennie zapewnia nasze zapotrzebowanie na dobre bakterie;)
Ostatnio w takich dyskontach jak Lidl i Biedronka pojawilo sie mleko bez cukru-laktozy, jest smaczne, kosztuje ok.3zl.
Wszystkie produkty nabiałowe są gęste żywieniowo co zapewnia im dobrą pozycję w rankingu żywności XXI wieku.Wykorzystanie mleka spożywczego jako pełnowartościowego pokarmu w naszej diecie, jest możliwe pod warunkiem, że ma ono odpowiednio wysoką jakość. Zdecydowanie warto je pić, pomijając fakt że jest pyszne przyniesie nam to dużo korzyści.
Zarowno przeciwnicy jak i zwolennicy tego napoju sa zgodni co do tego ze lepiej przyswajalne niz mleko slodnie sa jego przetwory.
Napoje zbozowe;
- czyli mleko owsiane, ryzowe, sojowe, migdalowe, orkiszowe etc. Sa niezla alternatywa, wybierajmy takie bez dodatkow, ceny sklepowe sa powalajace(sklepowe ok.11z,zrobione w domu ok.2zl), jednak w internetach roi sie od niezwyklych przepisow DIY (probowalam robic owsiane za pierwszym razzem wyszlo cos na ksztalt budyniu bo dodalam za duzo cieplej wody, za drugim bylo pyszne-> fajnymj pomyslem jest dodanie kakao,cynamonu, soku owocowego, lub zmiksowanego mango i banana ,mniam!)
Mleko w proszku;
-jako swiadomy konsument zawsze staram sie drazyc temat, zadaje przy okazji mnostwo szczegolowych pytan podobnych do tych ktore zadaja przedszkolaki ;) Za punkt wyjscia do udowodnienia swojej tezy, ze mleko modyfikowane i w proszku jest niezdrowe. Przyjelam fakt ze konsystencja plynu zostala przetworzona w proszek, za pomoca ingerencji technologiznej i substancji przeciwzbrylajacych. Znajoma chemiczka wyjasnila mi ze mleko w proszku jest zrodlem utlenionego cholesterolu (LDL) . Mleko w proszku producenci dodaja do serkow, kefirow,jogurtow. To zaweza wybor ale dla naszego dobra starajmy sie wybierac te ktore nie maja go w skladzie.
Co do serow zoltych wybierajmy takie, ktore zawieraja jedynie mleko, kultury bakterii i podpuszczke.
Mleko owcze, kozie;
-sa bogatsze w mineraly,skl.odzywcze, intensywniejsze w smaku.
TIP; cieple mleko jest nie tylko swietne na sen, ale i na wieczorny glod. Jest 'geste zywieniowo' tzn.ma bardzo duzo skladnikow odzywczych w stosunku do ilosci dostarczanej energii; nie zawiera pustych kalorii. Wiec jesli juz decydujemy sie na cos przed snem niech to bedzie cieple mleko z kakao lub cynamonem;)
Jesli jestes nie przyzwyczajomy smaku naturalnego nabialu, na poczotek mozesz dodawac do porcji jogurtu naturalnego kilka lyzek jogurtu owocowego, troche dzemu lub miodu do smaku. Potem stopniowo zmniejszaj te proporcje do momentu az smak jogurtu naturalnego uznasz za slodki (ja tak mam;)
Podsumowujac, sami widzicie ze zdecydowanie wiecej plusow plynie z obecnosci nabialu w diecie. Trzeba pamietac jedynie, zeby wybierac produkty jak najmniej przetworzone najbardziej naturalne.;)
Jesli to wszystko wiemy, pozostaje nam jedynie pamietac ze krowy nie pija mleka ;))
Jesli to wszystko wiemy, pozostaje nam jedynie pamietac ze krowy nie pija mleka ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz