poniedziałek, 28 września 2015

Zupa krem z dynii

odmiana Hokkaido
Odwiedzając warzywniaki i bazarki nie da się nie zauważyć, że sezon na to warzywo trwa na dobre !
Mam to szczęście, że dynię dostałam z wiejskiego ogródka Babci, jest w 100 % ekologiczna ;)
Kremowa zupa z dynii, o cudownej konsystencji i lekko pikantnym smaku. Która rozgrzeje w jesienne dni, nada się na obiad, lunch i kolację. 
Zalety dynii:
-zawiera wit.A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
-Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. 
-Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających poziom „złego” cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy. 
-Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. 


Zupa krem z dyni

Składniki na zupę krem z dyni

  • 1,5 kg dyni (odmiana Hokkaido-najsmaczniejsza, najporęczniejsza i najłatwiejsza do obrania, po prostu NAJ !
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół kostki warzywnej (szklanka bulionu warzywnego),
  • 4-5 łyżek masła,
  • sproszkowane curry,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżki oliwy z oliwek.
Dynię kroimy na ćwiartki. Z każdej nożem odkrajamy miąższ od twardej części połączonej ze skórką. Z dyni wybieramy pestki (które możemy później wyskubać, usmażyć na suchej patelni i dodać do zupy). Pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem lub oliwą. Smażymy ok. 20 minut mieszając.
Miękkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Sitkiem wyławiamy pozostałe jeszcze w zupie całe cząstki dyni. Przekładamy je do blendera i miksujemy (możemy je zmiksować także w garnku, ręcznym blenderem, tak gorącą :). Zupę z dyni doprawiamy i podajemy ciepłą.
Do zupy możemy dodać uprażone pestki dynipłatki migdałów lub małe pełnoziarniste grzanki z chleba tostowego. Zupę z dyni możemy także podać z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Przepis z Zwegowani.pl

Smacznego !!

najpiękniejsza ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz