Zdradzę Wam,że tydzień przed Tłustym Czwartkiem zaczęłam prowadzić małe prywatne śledztwo na temat składu i pochodzenia pączkow.
Bylam niezle zaskoczona poniewaz w wiekszosci cukiernii smazone sa one na smalcu (faworki tez), od poczatku mojej przygody z wegetarianizmem i jego odmianami bylam swiecie przekonana ze jedzac paczka pozwalam sobie na cos w 100% wege. Mylilam sie, ale lepiej pozniej sie uswiadomic niz wcale;)
Dawniej paczki smazono wylacznie na smalcu,choc te na oleju smakuja o niego lepiej. Dlaczego znane cukiernie decyduja sie smazenie na smalcu?
Otoz olej sie szybko pali, trzeba by go bylo wymieniac po upieczeniu porcji paczkow, co w skali na jaka smaza paczki cukiernie etc.jest szalenie nieekonomiczne. Oczywiscie na zdrowie klientow nikt nie zwraca uwagi (chyba nie musze przypominac o przewadze tluszczy roslinnch do smazenia nad smalcem?)
Dobre paczki mozna kupic w;
-krowarzywa
-vege kiosk (stad wczoraj jadlam paczki cuudowny smak, wersje weganskie i bezglutenowe, (jadlam weganskie, byly przepyszne i w ogole nie roznily sie smakiem)
-piekarnia Putka (wielki dislike -paczki byly nie dobre i suche)
-knajpki wegetarianskie i weganskie
- dr.Donut (prawdziwe cuda!-wymarzone propozycje na cheat-meal;)
-vege kiosk (stad wczoraj jadlam paczki cuudowny smak, wersje weganskie i bezglutenowe, (jadlam weganskie, byly przepyszne i w ogole nie roznily sie smakiem)
-piekarnia Putka (wielki dislike -paczki byly nie dobre i suche)
-knajpki wegetarianskie i weganskie
- dr.Donut (prawdziwe cuda!-wymarzone propozycje na cheat-meal;)
Najlepiej po prostu zrobic je samemu. Moja przyjaciolka zaskoczyla mnie wczoraj przepyszna wersja.
Przepis;
-twaróg półtłusty -250g.
-ponad 2 szklanki mąki kukurydzianej
-5 łyżek cukru-pudru
-łyżeczka cukru waniliowego
-3 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 sody oczyszczonej
1.Jajka ubić z cukrem pudrem, aż pojawi się pianka, następnie zwalniamy obroty i dodajemy po łyżce twarogu, potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Rozwałkowujemy ciasto, podsypując stolnicę mąką, wykrawamy dowolne formy, lub robimy pączkowe kuleczki.
3. Wrzucamy do garnka z wrzącym olejem rzepakowym, smażymy chwilę aż do ozłocenia ;) i zarumienienia pączków. (im mniejsze zrobimy tym szybciej będą gotowe)
4. Ciepłe jemy z cukrem pudrem, lukrem cynamonowym, dżemem ;(świetnie smakują z latte)
Są PRZEPYSZNE !!! Smacznego ;)
Na smalcu? Fuuuj, chyba zrezygnuję z kupnych pączków...
OdpowiedzUsuńnaczytane.blogspot.com